Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Devlet Desteği

07-01-2024 21:30
Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Devlet Desteği
Türkiye’de elektrikli araçların şarj altyapısı hız kesmeden gelişmeye devam etmektedir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı adı altında yürütülen bu elektrikli araç şarj istasyonu yönetmeliği projesi ile birçok hızlı şarj istasyonu geliştirilmektedir. Girişimcilerin yatırım yapabilmesine olanak sağlayan ‘’Elektrikli Araçlar için Hızlı Şarj İstasyonları Hibe Programı’’ yatımcıların desteğini almaktadır. Yerli otomobil markası olan Togg’ un piyasaya sürülmesi ile hareketlenen elektrikli araç piyasası, yeni sektörleri de beraberinde getirmektedir. Karbon ayak izini ve maliyeti azaltması ile kullanıcılar elektrikli araç ve hibrit araçları tercih etmektedir. Devlet kullanıcılar için destek oluşturarak kullanımının yaygınlaşması için bazı projeler geliştirmektedir.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, hazırladığı projede 2025’e kadar 81 ilde nüfusun yüzde 90’ ından fazlasının yaşadığı 600’ den fazla ilçede elektrikli araç satışını gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. Tahmini olarak 2030 yılına kadar bu yaygınlaşma ilçe düzeylerinde yüzde 95’ in üzerine çıkması hedefleniyor. Sonuç olarak şehir kalabalığı ile hızlı şarj istasyonları çok daha fazla karşımıza çıkacaktır.

Türkiye’ de güncel olarak 3500 civarında şarj istasyonu bulunmaktadır. Bu istasyonların tahmini olarak bin tanesi özel kullanıma açık istasyonları oluştururken, geriye kalan ortalama 2500 tanesinde halka açık istasyonlardan oluşmaktadır. Bu bahsedilen istasyonların büyük bölümü AC şarj istasyonlarından oluşmaktadır. DC şarj istasyonu olarak bilinen hızlı şarj istasyonları ise bu sayının üçte birini kapsamaktadır.

Elektrikli araç şarj istasyonları


Yeni Sektör Heyecanı


Küresel alanda dönüşüm Türkiye’de otomotiv sektörünün konumunu güçlendirmek için büyük bir adımdır. Elektrikli araçların sayısı ve bilinirliği arttıkça, teknoloji ekosistemi ve inovasyona öncülük edecek girişimcilerin sayısı da gün geçtikçe artmaktadır. Fırsatlar yaratan bu sektör sayesinde otomotiv enstitüsü de yenilikçi alanda hızlı geri dönüşler alarak kendini geliştirmeye devam etmektedir. Tüketici sektöründe belli bir etkiye sahip olan bu durum, otomotiv pazarındaki rekabeti tetiklemeye ce elektrikli araçların üretiminde hızlanmaya sebep olmaktadır. 2030 yılında yaklaşık olarak 1,5 milyar dolar yatırım ile kurulan 165 binin üzerinde Türkiye elektrikli araç şarj istasyonu sayısı ile işletme hizmeti vereceği tahmin edilmektedir.

Şarj istasyonlarında devlet desteği


Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj İstasyonları Hibe Programı


Yatırımcıların desteği ile ilerleyen bu proje sayesinde, makine ve teçhizat için %60’a kadar hibe desteği sağlanmaktadır. Ayrıca 120 kW ve üzeri şarj ünitelerinde ilave %20 ve şarj ünitelerinin %25 yerli malı belgesine sahip olması durumda %20 ilave destek verilmektedir. Aynı zamanda altyapı ihtiyacı durumunda ise %30 oranında dağıtım trafosu için de makine ve teçhizat desteği verilmektedir. Kurulacak olan şarj üniteleri asgari olarak 90 kW gücünde ayın anda en az iki araca hizmet verecek soketlere sahip olması gerekmektedir. Eğer yatırımcı tarafından üniteye kurulan hızlı şarj ünitesinin toplam gücü 120 kW ve üzerinde ise ilgili ünite için hak edilen destek %20 oranında arttırılmaktadır.

Tüm bu yatırım ve hibe desteği ve elektrikli araç şarj istasyonu mevzuat sayesinde girişimcilerin elektrikli araç şarj istasyonu kurulum maliyeti desteklenmektedir. Aynı zamanda devletinde desteği doğrultusunda elektrikli hızlı şarj ünitelerinin gelişimi ve elektrikli araç kullanımının yaygınlaşması Türkiye için büyük adımların atılmasında ve elektrikli araç şarj istasyonu bayiliği içinde büyük bir rol oynamaktadır. Elektrikli araç şarj istasyonu Türkiye için yeni bir gelişme olsa da kısa sürede bilinirliği ve kullanımı iyi oranlardadır.
Kullanıcılar sadece halka açık alanlarda kullanıma sunulan şarj istasyonlarını dışında aynı zamanda kendi evlerinde özel olarak tercih edebileceği şarj ünitelerine de yoğun bir ilgi göstermektedir. Elektrikli araç şarj istasyonu fiyatları model ve gücüne göre farklılık göstermektedir. Fakat her koşulda normal arabalara göre çok daha fazla tasarruf elde etmektedir. Sizde elektrikli araç sahibiyseniz ve karbon ayak izinizi silmek için bir adım atmak istiyorsanız web sitemiz üzerinden elektrikli araç şarj cihazı modellerimizi inceleyebilir ve çevre dostu bir gelecek için ilk adımları atabilirsiniz

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.