Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Hakkında Genel Bilgiler

07-01-2024 21:16
Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Hakkında Genel Bilgiler

Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Hakkında Genel Bilgiler


Elektrikli araç şarj istasyonları günümüzün popüler ürünlerinden biridir. Elektrik şarj istasyonları özellikleri bakımından elektrik enerjisi ile çalışan araçların şarj dolum işleminde kullanılan cihazlardır. Elektrik istasyonları artık pek çok bölge ve şehirde yaygınlaşmaya başladı. Tesla ve Togg araba markaları ile de oldukça tercih edilen bir yakıt türü haline geldi. Günümüzde ekonomik kullanım için de pek çok kullanıcı elektrikli araç kullanımı sağlıyor. Benzin ve dizel gibi yakıtlara kıyasla çok daha ekonomik bir kullanım sunuyorlar.


Bu ürünler aynı zamanda E şarj istasyonu olarak da bilinmektedir. Hızlı şarj istasyonları olarak bildiğimiz ürünlerdir. Eşarj genel olarak ticari alanlarda bulunan yerleri kontrol edebilirsiniz. Elektrik istasyonu kurmak isteyenler için bu tür eşarj da önemlidir.


Elektrikli araç şarj üniteleri arasında pek çok ürün modeli yer almaktadır. Aynı zamanda araç şarj soketi gibi ekipmanları da üretilmektedir. Hepsi oldukça kaliteli ürünler olup, kullanıcılara üstün çalışma sunarlar. Oto şarj istasyonu modelleri ile elektrikli araba şarj işlemini kolayca halledebilirsiniz.


Kullanımları bakımından hem ticari amaçlı hem de ev tipi şarj istasyonu olarak tercih edilirler. Ev tipi araç şarj istasyonu kullanımı da günümüzde yaygın bir hale gelmektedir. Özellikle şarj dolum istasyonu evinizde olduğunda faturanıza yansıdığı için çok daha ekonomik bir kullanım sunmaktadır. Wallbox şarj ünitesi gibi ürünleri evinizde tercih edebilirsiniz.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Modelleri ve Özellikleri


Gelişen teknoloji ile birlikte elektrikli araç kullanımının hızla yaygınlaşmaya başlaması, şarj istasyonu talebinin her geçen gün daha da artmasına yol açmıştır. Elektrikli araç modellerinin yol kat edebilmeleri için bataryalarının belirli aralıklarda doldurulması gerekir. Ancak elektrikli şarj istasyonları, akaryakıt istasyonları kadar yaygın olmadığı için bu durum kullanıcı mağduriyetini ortaya çıkarır. Bu gibi sorunların çözümü için günümüzde hem kişisel konutlara hem de topluma açık alanlara kurulabilen ve kullanıcıya mekânsal özgürlük sunan elektrikli şarj istasyonları geliştirilmiştir.


Bu istasyon modelleri; hibrit elektrikli (HEV), plug-in hibrit elektrikli, yakıt hücreli (FCEV) ve tamamen elektrikli (BEV) araçların batarya dolumları için ihtiyaç duyulan elektrik enerjisini üreten ve araçlara kontrollü bir şekilde enerjisi akışı sağlayan ürünlerdir.


Elektrik enerjisi alt yapısına sahip olan elektrikli araç şarj istasyonlarının, haberleşme donanımları ile desteklenmiş sistemleri bulunur. Uyumlu araçlar ile birlikte kullanılan bu istasyonlarda dolum işlemi pompa yerine kablo ile gerçekleştirilir. Şarj istasyonu modellerinde uluslararası standartlara göre düzenlenmiş olan AC ve DC olmak üzere iki farklı altyapı sistemi kullanılmaktadır.

AC Şarj İstasyonları


AC (alternatif akım) araç şarj istasyonu: Ev prizlerini de içerisinde bulunduran bu istasyon modeli, ev tipi elektrikli araç şarj istasyonu olarak da bilinir. Burada şarj maliyeti düşük olsa da işlem süresi biraz uzundur. AC tip istasyonların çalışma prensipleri, alternatif akımın araç üzerinde yer alan dönüştürücü aracılığı ile doğru akıma çevrilmesi ve ardından bataryaya iletilmesi şeklindedir.

DC Şarj İstasyonları


DC (doğru akım) araç şarj istasyonu Bu istasyon modelleri yüksek hızlı şarj olarak da bilinmektedir. Aracın kapasitesine bağlı olarak 1 ila 4 saat aralığında tam dolum sağlayabilir. AC modelinden farklı olarak şebekeden gelen alternatif akım, şarj istasyonu üzerinde doğru akıma dönüştürülür ve elektrikli araç bataryasına iletilir. Bu nedenle dolum işlemini AC tip araç şarj istasyonuna kıyasla çok daha hızlı gerçekleştirir.


Bu bağlamda araç şarj istasyonunun verdiği akım türü, aracın batarya şarj süresi ile doğrudan ilişkilidir diyebiliriz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.